Witam. Podczas jazdy poczułem iż bardzo dziwnie wciska mi się pedał sprzegła, ponieważ nie wracał do końca w swoje położenie, w połowie się zatrzymywał. Zeby go cofnąć to nogą musze użyć nogi. biegi przełączają się normalnie. Co to może być???
najpier zacznij od odpowietrzenia sprzegła jak to nic nie da to do sprawdzenia tak jak napisałsesik, i siłownik na skrzyni biegów osobiscie bym zaczoł od sprawdzenia tego siłownika na skrzyni bo tam zcesto sie wyrabia plastik na koncu pomychacza i daje takie objawy jak u ciebie
...
Czy jestem sam w stanie odpowietrzycz sprzegło??? Czy to dużo roboty??
Możesz spróbować odpowietrzyć ( odpowietrznik jest przy skrzyni ), robi się to tak samo jak przy odpowietrzaniu hamulców, ale ...
Zamieszczone przez german81
... i siłownik na skrzyni biegów osobiscie bym zaczoł od sprawdzenia tego siłownika na skrzyni bo tam zcesto sie wyrabia plastik na koncu pomychacza i daje takie objawy jak u ciebie
... w BKD wysprzęglik jest zintegrowany z łożyskiem więc bez zdjęcia skrzyni nie ma tam dojścia ( w 1,9 jest na zewnątrz i wtedy wymiana wysprzęglika to kilka minut roboty ).
Odgrzeje, niestety problem może i został rozwiązany ale brak info zwrotnego.
Mam podobny problem. Pedał sprzęgła nagle zaczął się blokować mniej więcej na środku skoku. Po zatrzymaniu się gdy problem wystąpił kilka razy ręką ruszyłem pedał i jest ok. Teraz zostaje w połowie gdy np na światłach za długo trzymam sprzęgło. Opór przy zwolnieniu sprzęgła na końcu czuje zawsze czy zgłaszone auto czy odpalone. Macie może jakiś pomysł?
Już wiem że rozwiązania sa dwa. Wysprzęglik czyli zdjęcie skrzyni albo opcja pompy sprzęgła która jest pod pedałem.
Miałem ostatnio ten sam problem. Tak wiec może komuś pomoże.W moim przypadku okazało sie walnięte uszczelnienie na wysprzegliku. Wymiana zlikwidowała problem zacinajacego sie pedału sprzegła. Za całość robocizna + części zapłaciłem około 50 zł
Komentarz